Vikingeskibshallens sydfacade mod byen får en ny, stor trappe, der løber i bygningens fulde længde. Den inviterer forbipasserende til at slå sig ned og skaber en ny og åben sammenhæng mellem inde og ude.

Vikingeskibshallen

Vikingeskibshallen fra 1969 af Erik Christian Sørensen skal transformeres og bliver en central del af Nyt Vikingeskibsmuseum. Vi istandsætter nænsomt og passer på Hallen som arkitekturhistorisk værk. Hallen klimasikres, så den bevares for eftertiden. Og vi fornyer ved at åbne bygningen op, så det bliver en imødekommende museumsbygning, der også er et attraktivt samlingspunkt for byens borgere.

 

Type
Museum; transformation

Adresse
Vindeboder 12, 4000 Roskilde, Danmark

Areal
Vikingeskibshallen 2750 m²

Bygherre
Vikingeskibsmuseet

Landskabsarkitekt
Marianne Levinsen Landskab

Samarbejdspartner transformation
Christoffer Harlang Architects

Ingeniør
Niras
Aaen Engineering

Udstillingsarkitekt
JAC Studios

Årstal
1. præmie 2024

Renderinger
Kvant-1

“Det smukke forslag til en transformation af hallen er tydeligvis tegnet med stor respekt for det originale arkitektoniske værk. Bearbejdningen sker med stor indlevelse i Vikingeskibshallens tektoniske kvaliteter. Hallen kan i højere grad være Roskilde til glæde og gavn i det daglige – og revitaliseres som et arkitektonisk mesterværk ført ind i en ny tid.”

– fagdommer Mette Tony, Praksis Arkitekter

”I vores transformation af Hallen er vi gået nænsomt frem. Det har været givende at arbejde med et vigtigt arkitektonisk værk, der har en smuk, meget tydelig rumlig struktur med et klart hierarki, som gør det muligt at facaderne mod strandengen kan åbnes, så Hallen kan blive et samlingspunkt for byen. Samtidig kystsikres Hallen mod fjorden, på en måde der tager afsæt i bygningens egen logik.”

– partner og arkitekt Malene Hjortsø Kyndesen

Den nye museumsbygning er placeret, så der opstår en åben forbindelse mellem Roskilde BY og fjorden. Situationsplan: Marianne Levinsen Landskab

Foto af Keld Helmer-Petersen

 

“Det nye Vikingeskibsmuseum er et godt eksempel på en ny retning, hvor arkitektur er meget mere end bare udformning af byer og bygninger. Lundgaard & Tranberg Arkitekter er her kommet med et eksempel på, hvordan arkitektur kan være med til at skabe trivsel, fællesskaber og understøtte sammenhængskraften mellem Roskilde by, kystnaturen, fjorden og eksisterende arkitektur. Projektet viser samtidig, hvordan arkitektur kan hjælpe os i den grønne omstilling og til at håndtere de meget mærkbare konsekvenser af klimaforandringerne.”

- Arkitektforeningens formand og formand for dommerkomitéens fagdommere, Johnny Svendborg

 

Transformationen af hallen bevarer så meget af den oprindelige konstruktion som muligt. 90 % af betonen bevares, 80 % mursten bevares og renses. Den nye beton dimensioneres for at minimere ressourceforbruget. De øvrige konstruktioner, indervægge og dæk bygges op i biobaserede konstruktioner, der minimerer up-front carbon.

Hallen skal ikke længere huse vikingeskibene, i stedet får den en ny funktion, hvor offentligheden i endnu højere grad bliver inviteret tæt på det maritime liv ved fjorden og havet.

 
 
 

Pladsen vest for Hallen er åben for offentligheden.