SEB Bank & Pension

Type
Domicil
Multibruger kontorhus
Byrum
Helhedsplan

Adresse
Bernstorffsgade 50, København, Danmark

Areal
27.110 m²

Bygherre
SEB Ejendomme

Ingeniør
Rambøll A/S

Landskab
SLA
Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Kunstnerisk rådgivning
Finn Reinbothe

Årstal
Opført 2008-2010
1. præmie i konkurrence om helhedsplan 2005

Præmieringer
2011 RIBA European Award 2011
2011 Arkitektforeningens pris Store Arne
2011 Københavns Kommune

Fotograf
Adam Mørk
Jens Markus Lindhe

SEB’s hovedsæde har sat banken på det danske landkort og givet København sit første klimatilpassede byrum med landskabet Bymilen. Banken har oplevet øget kundetilgang og en lettere rekrutteringsproces med det nye hovedsæde.

Hjørnet af Bernstorffsgade og Kalvebod Brygge er et af Københavns tunge trafikale hjørner. SEB Bank har forvandlet en ’bagside’ i byen til et nyt frirum. Projektets to huse favner et klippelandskab, der rejser sig på hjørnegrunden, syv meter over trafikken. Landskabet Bymilen er åbent for både bankens medarbejdere og byens borgere; børn og unge bruger skråningerne som skaterramper.

Et stort naturrum
SEB Bank består af to selvstændige bygninger. Banken arbejder i den ene bygning med plads til cirka 650 medarbejdere, den anden bygning er lavet til udlejning med 350 arbejdspladser. De to bygninger og landskabet mellem dem er skabt som ét stort naturrum. Det er stablet lag på lag og nøje tilrettelagt så udsigt, læ, lys og skygge balancerer. Her er naturen et grundvilkår, med huse der vokser ud af landskabet. Fra landskabets top flyder bløde hvide betonterrasser ned og ind gennem glasfacaderne, hvor de bliver til indre terrasser og trapper i lys terrazzo. Indefra strømmer trappeforløb ned og ud mod byen.

I bankbygningens 6-etagers høje atrium rejser ni cylindre i glidestøbt beton sig. Dæk bølger ud på etagerne, og tilbyder bankens ansatte uformelle steder at mødes. Her er ingen snævre gange eller korridorer, kun lysninger, overgange og forbindelser. Alle har kontorer i den fire meter brede zone langs facaderne med udsigt over havnen eller byen.

Lavt energiforbrug og ny tilgang af kunder
Placeringen ved havnen bruges aktivt. Bygningen nedkøles med vand, der er hentet i havnebassinet, mens regnvand opsamles og genanvendes til vanding af planterne i landskabet. Da banken stod færdig i 2010, var energiforbruget 20 % lavere sammenlignet med kontorbygninger af samme størrelse.

SEB Bank udspringer af en konkurrence vi vandt i 2005 om en transformation af det tidligere baneterræn ved Kalvebod Brygge. Vores forslag var en helhedsplanen for området med et hævet, grønt landskabsrum, der ligger som en kile hele vejen fra SEB Bank på Bernstorffsgade til Dybbølsbro Station. Helhedsplanen er stadig under opførelse.

Ejendommen har været med til at sætte os stærkere på landkortet i vores kunders mindset. Det er vigtigt, at vores kunder kommer ind i en bygning, hvor de oplever professionalisme og engagement samtidig med, at de ser en virksomhed, der tør udfordre. Det er et signal til kunderne og til omverdenen, og dér har vi ramt en lykkelig symbiose af signaler.

– Peter Høltermand, landeschef for SEB i Danmark

Situationsplan

Situationsplan. De to bygningsvolumener indrammer et landskabsanlæg, der stiger over syv meter fra Bernstorffsgade mod nord til grundens sydlige afgrænsning.

Plan, 0-1

Plan, 0-1

Snit

Snit. Facaderne har etagehøje glaspartier i en vekslende kompositorisk rytme med markerede, tilbagetrukne etagedæk, beklædt med kobber.

SEB 019 L1007456 copy.jpg

Begge bygninger rummer 10 etager med en højde på 44 meter, regnet fra gadeplan.

LT SEB-01 L3020092 mindre copy.jpg
 
 
62_006_SEB_154_H.jpg
62_006_SEB_257_H.jpg
 
 
62_006_SEB_302_H.jpg
62_006_SEB_205_H.jpg
 
62_006_SEB_075_H.jpg