Ofelia Plads

Type
Byrum
Underjordisk parkeringsanlæg

Adresse
Sankt Annæ Plads 36, København, Danmark

Areal
Byrum 16.000 m²
P-anlæg 17.800 m² (500 P-pladser)

Bygherre
Kvæsthusselskabet A/S
Realdania

Ingeniør
COWI A/S

Trafikrådgiver
Via Trafik

Landskab Ofelia Plads
Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Julie Kierkegaard A/S

Landskab Sankt Annæ Plads
Schønherr Landskabsarkitekter
Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Kunstnerisk rådgivning
Finn Reinbothe
Steen Høyer

Lysdesign
Fortheloveoflight

Årstal
Opført 2013-2016
Design 2010-2012

Præmieringer og nomineringer
2017 Mies van der Rohe Award 2017, shortlisted
2016 Foreningen Hovedstadens Forskønnelses Diplom

Fotograf
Jens Markus Lindhe
Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Ofelia Plads er et storslået og populært byrum i hjertet af det historiske København. Projektet har skabt et levende byliv, hvor der før lå en færgerterminal og løst de trafikale udfordringer i området. Man mødes på den store trappe i havnebassinet eller ude på molen med volleybolden, til drinks, koncerter, yoga eller til et øjeblik alene mellem himmel og hav.

Projektet består af: omdannelse af en færgekaj til en mole med 10 pavilloner, et underjordisk parkeringsanlæg i tre etager og bearbejdning af kanterne mellem byen og havnen i hele området. Det var oprindeligt en del af vores konkurrenceforslag til Skuespilhuset i 2002 og fuldender nu vores vision om at skabe et levende, sammenhængende byrum fra spidsen af Kvæsthusbroen til Nyhavn.

Omdannelsen af Sankt Annæ Plads er også en del af projektet. Her er der skabt nyt liv i af byens fineste gaderum. Det har vi gjort ved at nedlægge p-pladser, indsnævre kørebaner, skabe bredere fortove og en bredere grøn midte.

Et levende byliv
Den store mole er et sammenhængende areal med belægning af mørk, rillet beton i store felter. Mod nord kiler pladsen ned som en rampe og forsvinder under vandspejlet. Pladsen er møbleret med en serie mindre tombak-beklædte pavilloner. De danner lette, nutidige rammer om livet på molen med funktioner som café, toiletter, billetsalg, nedgang til p-kælder og et scenetårn til udendørs skuespil og koncerter. Pladsen er også gjort klar til opstilling af storskærme og midlertidige overdækninger og udstyr til forskellige sportsgrene.

Selve havnen er gjort tilgængelig via trapper og anløbsbroer flere steder. ’Kyssetrappen’ i det indre havnebassin ved foden af Sankt Annæ Plads er en trækonstruktion i hele bassinets bredde, der bruges til alt fra koncerter til solbadning.

Nye standarder for underjordisk parkering
Under molen ligger et parkeringsanlæg i tre etager. Det sætter nye standarder for underjordisk parkering med dagslys, der når ned på alle niveauer og et storslået fordelingsrum, der binder anlægget sammen med byrummet ovenpå. Parkeringen har aflastet biltrafikken i området og gjort det muligt at åbne Sankt Annæ Plads for bløde trafikanter og fodgængere.

Klimasikring af hele Frederiksstaden
Vi har arbejdet på omfattende integreret klimasikring af både Ofelia Plads og byrummet ved Sankt Annæ Plads, der er en del af sikringen af hele Frederiksstaden. P-anlægget under molen er sikret med højvandsspærre mod indtrængende vand. Pladsen er både regnvands- og skybrudssikret og leder nu overskydende vand væk fra huse og ud i havnen bl.a. via det grønne anlæg, der løber i midten af gaderummet. Under ‘Kyssetrappen’ ligger et forsinkelseskammer, der kan optage op til 9 millioner liter vand ved kraftige skybrud i byområdet.

Situationsplan

Vest facade

Øst facade

Snit

Snit

OfeliaPlads_RasmusFlindt_L1150329_F1.jpg
 
LT_KVÆSTHUSMOLEN_7.jpg
LundgaardTranberg_Kvæsthusmolen_S1110720.jpg
 
Kvæsthusmolen_LundgaardTranberg_ 12-S1010185_JensLindhe .jpg
 
LundgaardTranberg_Kvæsthusmolen_JensLindhe_Parking_3.jpg
LundgaardTranberg_Kvæsthusmolen_S1110674.jpg
Kvæsthusmolen_Molen5_ S1110732_JensLindhe.jpg
 
LundgaardTranberg_Kvæsthusmolen_OF 12-S1070849 kopier_JensLindhe.jpg
Kvæsthusmolen_L5116358_LTArkitekter.jpg
LundgaardTranberg_Kvæsthusmolen_OF 17-S1070869 kopier_JensLindhe_4_3_2.jpg