Credit: Kvant-1

Danevirke Museum

Type
Udstillingsbygning

Adresse
Ochsenweg 5, Dannewerk, Tyskland

Areal
2170 m²

Bygherre
Sydslesvisk Forening (SSF)

Ingeniør
Konkurrence og dispositionsforslag:
Regnestuen A/S
Ekolab A/S

Projektforslag:
Hmp ingenieure
Petersen_Ingenieure GmbH
Haase+Reimer Ingenieure GbR
Knabe+Horn

Landskab
Marianne Levinsen Landskab

Årstal
2021-2025

Det historiske forsvarsværk Danevirke er Nordeuropas største fortidsminde og UNSCO-verdensarv. Det er her, historien om Danmark som nation begynder. Det nye museum skal formidle Danevirkes 1500 år lange historie og samle mennesker på tværs af grænser.

Danevirke i Sydslesvig er et forsvarsværk af volde, mure og grave med en samlet længde på ca. 30 kilometer. Siden jernalderen har Danevirke været stedet for både handel, konflikter og sameksistens med vores naboer mod syd. Det ny museum ligger i krydspunktet mellem Hærvejen og hovedvolden – ved Porten, der i århundreder var eneste passage mellem Norden og Europa.

Den historiske betydning i dette krydsfelt er enorm. Danevirke Museum skal have en myndig tilstedeværelse, så det udfylder rollen som portal til hele Slesvigområdet. Derfor har bygningen ét stort tag, der favner og signalerer: Her samles både historien og mennesker på tværs af grænser. Samtidig er hovedvolden en afdæmpet, blød bakke i landskabet. Vi har arbejdet med den forudsætning, at volden skal spille hovedrollen. Taget møder derfor det bløde voldlandskab med sit laveste punkt. Indefra foyeren indrammer den lave taghøjde et kig mod volden, der på denne måde kommer i fokus for de besøgende.

To markante hovedrum
Bygningen fordeler sig mellem to markante hovedrum; udstillingsdelen og et udadvendt rumforløb med multirum, foyer og skoletjeneste, der giver et 180 graders kig mod volden. Udstillingsdelen ligger tæt på skoven. Den generøse rumhøjde giver mulighed for en effektfuld udstilling, også af meget store genstande. I udstillingsdelen er der udvalgte kig til landskabet udenfor. Museumsgæsterne får på denne måde mulighed for at opleve sammenhængen mellem den1500 år lange historie, der fortælles om i udstillingen, og stedet, hvor begivenhederne har fundet sted.

En flydende overgang
Langs øst-og nordfacaden løber et overdækket uderum, der skaber en flydende overgang mellem bygningen og det nære landskab. Her vil man opleve at være i tæt kontakt med voldanlægget og naturen, også udenfor museets åbningstid.

 

Situationsplan
Credit: Marianne Levinsen Landskab

Ét stort tag signalerer: Her samles både mennesker og historien.

Udstillingsdelen består af fire udstillingszoner, der lægger sig rundt om et stort ovenlys med et højt, korsformet lysreflektor. Her markeres krydsningspunktet mellem Hærvejen og voldanlægget. Udstillingsområdet har en generøs lofthøjde, der giver fri mulighed til både at udstille arkæologiske genstande og bruge interaktive, digitale virkemidler i en effektfuld inddragelse af hele rummet.

Bygningen ligger i krydsfeltet mellem to vigtige akser; Hovedvolden og Hærvejen. Museets udstillingsrum ligger som et centralt punkt i krydsfeltet mellem de to akser og rummer den store fortællingen om Danevirkes 1500 år lange historie. Museets udadvendte funktioner ligger som en samlet rumlig enhed i voldens længderetning. Her tilbydes de besøgende adgang til det nære landskab med et 180 graders blik langs voldanlægget.

Multirummet byder velkommen på det nord-østlige hjørne. Det udadvendte rumforløb med multitum, foyer, café og skoletjeneste giver et storslået 180 graders kig til volden.

Skoletjenesten har en tæt relation til omgivelserne.
Credit: Kvant-1

Fra hovedindgangen ankommer man til et stort, sammenhængende udadvendt rum, der ligger i voldens længderetning. Her er multirummet, foyer med billettering/shop, café og skoletjeneste. Multirummet kan lukke helt af fra det øvrige museum og bruges til særarrangementer.
Credit: Kvant-1

De lukkede facader er beklædt med en lodret takt af lister med vandret udfyldning af brædder på klink. Træværket overfladebehandles med mørk trætjære, og det generøse tagudhæng sikrer et minimalt vedligehold.
Credit: Kvant-1

Bygningens store tag beklædes med mørke gråbrune teglskaller. Flensborg Fjord har mange teglværker, der forsynes af lerlaget i morænelandskabet, der spænder langs Slesvigs østlige side på begge sider af Dannevirkes voldanlæg. Teglen understøtter idéen om, at der anvendes lokale materialer til museet, og minder om, at stedet engang har været centrum for produktionen af Valdemarsmuren.

Credit: Kvant-1