Trapholt


Kunstmuseet Trapholt ligger på en smuk, skrånende naturgrund ved Kolding Fjord, der i 30’erne blev anlagt som park og bebygget med en sommervilla.

Museumsbygningen er organiseret omkring en indre gade, der som en stor rampe følger terrænfaldet på grunden. Gaden begynder ved ankomstpladsen og indgangen, højest på grunden, og kulminerer i caféen med udsigt over fjordlandskabet syd for museet.

Udstillingssalene er forbundet indbyrdes men også knyttet til museumsgaden, så de alle er direkte tilgængelige. Salene er udformet med kombineret side- og ovenlys, afpasset de forskellige udstillingsbehov og udsigten til omgivelserne.

En særlig sal tilegnet billeder af Richard Mortensen er blevet til i tæt samarbejde med kunstneren selv.

Trapholt er udvidet med nye sale til museets omfattende møbelsamling og til særudstillinger i 1996. Tilbygningen er udformet som selvstændige bygningselementer, placeret i parkrummet og forbundet til museumsgaden i det oprindelige anlæg.

Et højloftet cirkulært udstillingsrum med ovenlys giver via en krum rampe adgang til et kvadratisk udstillingslokale under terræn, udformet omkring en nedgravet atriumgård, der forsyner udstillingen med dagslys.

I forbindelse med udbygningen er museets oprindelige foyer og café udvidet, og den kraftige, skulpturelle mur, der afgrænser museet fra parken, er forlænget. Murens bevægede forløb giver glimtvise kig mellem den gamle og den nye del af museet.

Click here for text in English


Projektfakta:

Adresse:
Æblehaven 23, Strandhuse, 6000 Kolding

Areal:
7.000 m² / 2000 m²

Bygherre:
Kolding Kommune

Arkitekt:
Etape 1: Boje Lundgaard & Bente Aude
Etape 2: Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Ingeniør:
Rambøll

Kunstnerisk rådgivning:
Finn Reinbothe

Landskabsarkitekt:
Svend Kierkegaard

Lyskonsulent:
Sophus Frandsen

Årstal:
1. præmie i projektkonkurrence 1982
Opført 1987-88 / 1995-96

Præmiering:
EU's Helios Pris for tilgængelighed 1990
Kolding Kommune 1998

Tilbage