Aalborg TAX CENTRE


Aalborg Tax Centre is an office domicile with approximately 250 workstations, located near the Limfjord on the eastern edge of the city, among heavily trafficked roads, apartment buildings, silos and warehouses. 

A full-height atrium, running the length of the building, is the unifying spatial element to which all functions are connected.

The atrium allows light deep into the core of the building from the atrium skylight and furthermore contributes to the building’s air conditioning where natural ventilation is used. 

The workstations are placed along the facades, around the atrium in a flexible structure, facilitating the lay-out of open-plan and cellular offices, meeting and break rooms - and more if needed. 

The dark rainscreen tiling texturally associates the facades with the surrounding buildings. The tall glass partitions have been placed in a shifting pattern, making the facade vivid and varied, despite the tight modular structure of the building. 

Specially designed ‘silencers’ have been integrated into the facade’s fresh air intake in order to eliminate the traffic noise and enable ventilation and night cooling in the building.  


ProjeCT FACTS:

Address:
Skibsbyggerievej 5, Aalborg

Client:
Palaces and properties agency

Area:
8.945 m² / 1.569 m² basement

Engineer:
Bjørn Hansen / Rambøll

Year:
1st prize in competition 2001
Construction period: 2002-03

Tilbage