Visualisering: Kvant-1

NYHED 10. november, 2021

 

Vi vinder konkurrence om Danevirke Museum

Det historiske forsvarsværk Danevirke i Sydslesvig er Nordeuropas største fortidsminde og UNESCO-verdensarv. Det er her, historien om Danmark som nation begynder. Det nye museum skal formidle Danevirkes 1500 år lange historie og være et sted, der samler mennesker på tværs af grænser.

Danevirke et system af volde, mure og grave med en samlet længde på ca. 30 kilometer. Det ny museum ligger i krydspunktet mellem Hærvejen og hovedvolden – ved Porten, der i århundreder var eneste passage mellem Norden og Europa. Konkurrencen om det ny Danevirke Museum er skabt i et samarbejde med Marianne Levinsen Landskab, Regnestuen A/S og Ekolab A/S.

Lene Tranberg, arkitekt og stiftende partner siger: ”Det har været en utrolig spændende proces at skabe en bygning til det sted, hvor historien om Danmark som nation begynder. Vi har lagt vægt på, at det nye museum skal have en myndig tilstedeværelse med ét stort tag, der favner og signalerer; at her samles mennesker på tværs af grænser – og her samles en 1500 år lang historie. Samtidig har vi hele tiden haft den forudsætning, at Danevirkes hovedvold skal spille hovedrollen. Derfor møder bygningen det omkringliggende, blide landskab med ydmyghed. Vi har indrammet kigget til volden på en måde, der gør, at den naturligt kommer i fokus, når man går rundt indenfor. Samtidig giver udstillingsdelen de bedste betingelser for, at museumsformidlerne kan lave gribende udstillinger om den del af Danevirkes historie, der ikke er synlig ved volden.”

Lars Erik Bethge, leder af Danevirke Museum udtaler: ”Den nye bygning giver os optimale betingelser for at byde vores gæster på et meget behageligt og spændende ophold, når de besøger monumenterne i den Arkæologiske Park og vores museum. Det bliver en oplevelse i særklassen, som er en UNESCO-verdensarv værdig. Samtidig vil det nye museum være en historisk milepæl i det dansk-tyske museums- og verdensarvssamarbejde.” 

Også projektets bygherre, Sydslesvigsk Forening (SSF), glæder sig over forslaget til det nye Danevirke Museum: ”Det bliver et smukt museum, som her i Nordtyskland vil repræsentere nordisk arkitektur, når den er bedst. Lundgaard og Tranbergs udkast giver fine rumligheder til at præsentere historien. Det passer samtidig ind i omgivelserne og giver plads til, at volden som den egentlige attraktion kommer til sin ret. Vi glæder os til at byggeriet kommer i gang, og at vi om få år kan åbne det nye museum,” siger formand for SSF Gitte Hougaard Werner. 

Museet finansieres af en donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Augustinus Fonden støtter også projektet. Den danske stat og den tyske delstat Slesvig-Holsten støtter driften af det kommende museum.

Danevirkes historie strækker sig fra jernalderen over vikingetiden til middelalderens handelsmarkeder og 1800-tallets nationalisme med de dansk-tyske krige. Det har været stedet for både handel, konflikter og sameksistens med vores naboer mod syd.

Museet forventes at åbne i slutningen af 2024.

 

 

Situationsplan. credit: Marianne Levinsen Landskab

Visualisering: Kvant-1

Visualisering: Kvant-1

Visualisering: Kvant-1

Visualisering: Kvant-1

 
Fie Lindholm