Kalvebod Fælled School


At Vestamager’s new public school a social vision of sports and children leading active lives finds its shape

 
 

Like a chronograph tracking the passing of the year, the path of the sun and children’s journeys from early childhood into adolescence, Kalvebod Fælled School is situated in the protected landscape of Ørestad South in Copenhagen, between the grazing cattle and the city.

The school is an open, bustling community. When the school day ends for the students others join; parents and local community residents use the gymnasium and classrooms for sports, courses and social events.

An effusion of energy
The ambition has been to fully seize the site without fences or barriers, while softly balancing the unique landscape and the active social community set to unfold here. Focus is on the everyday integration of movement and learning. Kalvebod Fælled School provides solid, inspiring learning and leisure time conditions for children and adults alike.

In nature circularity typically arises from concentration or dispersion around a center. Hazes of dust and gasses compact into astronomical bodies or circular ripples extend from a pebble thrown into a still pond. At Kalvebod Fælled School the gymnasium at the core of the building extends its energy to all five floors.

From the gymnasium a series of spaces undulate. Firstly, atriums carried by exposed concrete columns that run the entire height of the building provide clear views of the gymnasium from all floors. Subsequently the rings making up the floors ensue, spreading into generous common areas while densifying into classrooms closer to the façade, for focused classroom work.

On ground floor level the school reaches out towards the landscape and the adjacent city. The result is a gentle integration between the protected landscape and the outdoor playground, a fusion also echoed in the sparkling, polished concrete floors indoors, as if the landscape of Kalvebod Fælled had shed its green coat to display the bright salt meadow below, gently speckled with embedded rocks.

 

Address
Else Alfelts Vej 2, 2300 Copenhagen S, Denmark

Area
11.560 m²

Client
The municipality of Copenhagen, Byggeri København

Engineer
Jørgen Nielsen rådgivende ingeniører A/S, Danish Energy Management & Esbensen, Gade Mortensen

Landscape
BOGL

Year
Inaugurated in 2018
1st prize won in interview contest 2014