Kalvebod Fælled Skole

Vestamagers nye skole danner rammer om livslang læring. Her finder en social vision om idræt og et aktivt børneliv sin form.

 
 

Addresse
Else Alfelts Vej 2, 2300 Copenhagen S, Denmark

Areal
11.560 m²

Bygherre
The municipality of Copenhagen, Byggeri København

Ingeniør
Jørgen Nielsen rådgivende ingeniører A/S, Danish Energy Management & Esbensen, Gade Mortensen

Landscab
BOGL

År
Inaugurated in 2018
1st prize won in interview contest 2014

Bæredygtighed
Low energy 2015, 38 KvH/m2/year

Præmieringer
2018 The City of Copenhagen

download projektbeskrivelse

 
Stue plan

Stue plan

LundgaardTranberg_Kalvebod_AndersSuneBerg_O5A7785+copy.jpg

Kalvebod Fælled Skole ligger indlejret mellem kvægets græssen og byen i Ørestad Syd. Som en kronograf følger den årets gang, solens bane og børns rejse fra tidlig barndom til ungdom.

I naturen opstår cirklen typisk fra koncentration eller spredning fra et centrum. Tåger af støv og gas samler sig til himmellegemer eller stenen spreder sine ringe i søens vand. På Kalvebod Fælled Skole er idrætssalen en kerne af energi, der forplanter sig til alle fem etager.

 
 
Snit

Snit

 
 

Fra idrætssalen i bygningens hjerte breder en række rumligheder sig; først atrier der bæres af synlige betonsøjler i hele husets højde og giver udsyn til salen fra alle etager. Derefter følger etagernes ringe, der bølger ud og former fællesområder til samvær og fortætter sig til klasselokaler for fokuseret undervisning mod facaden.

 
 
LundgaardTranberg_TorbenEskerod_KFS_E1_1698.jpg
 

Den 3-sporede skole er den første i København bygget efter den nye skolereform. Den er et levende fællesskab, man træder ind og ud af. Når skoledagen slutter, bruger forældre og beboere i området idrætssale og klasselokaler til sport, aftenkurser og samvær.

 
dennislehmann_bogl_kalvebodfælledskole_0102.jpg
 

I stueplan favner skolen både landskabet og den omkringliggende by. Fælleden hænger sammen med legepladsen udenfor og med gulvenes glitrende, slebne beton indenfor, er det som om landskabet har afklædt sig sin grønne overflade og nu viser den lyse strandeng nedenunder.

 
Den lette, højisolerede aluminumsfacade fordeler sig rytmisk i et lys- og skyggespil mellem lukkede, åbne og perforerede felter, der både sikrer afskærmning mod solen og udsyn.

Den lette, højisolerede aluminumsfacade fordeler sig rytmisk i et lys- og skyggespil mellem lukkede, åbne og perforerede felter, der både sikrer afskærmning mod solen og udsyn.

Indvendigt er facaden foret med finér i fyrretræ, der former sig til vinduesnicher og reoler, skaber små rum i det store rum, dæmper akustikken og giver plads til rolige pauser i en skoledag fuld af bevægelse.

Indvendigt er facaden foret med finér i fyrretræ, der former sig til vinduesnicher og reoler, skaber små rum i det store rum, dæmper akustikken og giver plads til rolige pauser i en skoledag fuld af bevægelse.

 
 

Ambitionen har været at gribe stedet fuldt ud; at balancere både landskabet ved Kalvebod Fælled og skolens rige sociale fællesskab, uden afgrænsende hegn mod naturen eller byen. At skabe rammerne for en skoledag fuld af bevægelse med gode, basale vilkår for børn og voksnes skole- og fritidsliv.

 
 
 
KFS_X_DSF0831.jpg