Helsingør WATER TREATMENT PLANT


The water treatment plant is the result of the expansion and renovation of an older facility located on an exposed, sloped site between Helsingør and the Øresund.

The orientation of the existing basins - as well as the addition of a new building placed along the converging rail lines - determines the overall composition of the new compound.

Between the basins and buildings lies a service street, from which all functions are accessed. 

At the end of the service street, the two storey circular administration building, located on columns over a round clearing basin, acts as a compositional pivot. 

A bastion wall bounds the compound, collecting the entire complex in a coherent composition while engaging the sloping terrain.

At the entry, the walls become a line of mosaic-clad columns, providing glimpses in and out.


Project facts:

Address:
Færgevej 5, 3000 Helsingør

Area:
10.000 m²

Client:
Helsingør Kommune

Engineer:
I. Krüger

Consulting artist:
Lin Utzon

Landscape Architect:
Svend Kierkegaard

Year:
1993 -96

Awarding of prizes:
Municipality of Helsingør

Tilbage