Copenhagen Plant Science Center

Type
Universitetsbygning
Forsknings- & laboratoriefaciliteter
Byrum

Adresse       
Bülowsvej 21a, Frederiksberg, Denmark

Areal 
1. etape 6.825 m²

Bygherre         
Bygningsstyrelsen

Ingeniør       
EKJ

Landskab
Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Kristine Jensens Tegnestue

Kunstnerisk udsmykning
Milena Bonifacini

Årstal       
2. etape færdigprojekteret (realiseres ikke)
1. etape opført 2013-2016
1. præmie i indbudt projektkonkurrence 2011

Præmieringer og nomineringer  
2017 Frederiksberg Kommune

Fotograf
Nils Hartmann
Lundgaard & Tranberg Arkitekter

CPSC er et inspirerende lærings- og forskningsmiljø ved Københavns Universitet. Her fremmes videnskabelig arbejdsglæde, formidlingen af viden og den kreative idéudvekling mellem forskere, undervisere og studerende.

Copenhagen Plant Science Center er en del af vores helhedsplan for Det Biovidenskabelige Fakultet på Frederiksberg. Planen omfatter en etapevis udbygning af fire fritliggende bygninger, der alle knytter an til en eksisterende otte-etagers forskningsbygning. Det store, samlede bygningskompleks bringes i balance med organiske bygninger og byrum, der åbner anlægget og inviterer byen med ind på campusområdet.

Et levende forsknings- og studiemiljø
Før CPSC stod færdigt, arbejdede forskerne i den eksisterende 8-etagers blokbygning med lange korridorer og cellekontorer. De havde en hverdag, der var isoleret med meget få muligheder for tilfældige møder og vidensudveksling med kolleger.

Gennem omfattende brugerinddragelsesprocesser diskuterede vi den kreative proces med forskerne. Gennembrud i forskning sker ikke nødvendigvis, mens man arbejder ved skrivebordet eller i laboratoriet. Det sker i de samtaler, der opstår som resultatet af tilfældige møder eller over en kop kaffe. Målet blev derfor at fremme disse møder i den nye bygning, der tilbyder en både enkel og virkningsfuld løsning: et atrium, der visuelt og fysisk binder bygningen og brugernes hverdag sammen.

En hverdag i bevægelse
Noget af det særlige ved arbejdssituationen på CPSC er, at alle har to arbejdspladser; et kontor mod atriet og en arbejdsstation i laboratorierne. Kontorerne åbner sig mod atriet med glasfacader. Laboratorierne med specialfunktioner ligger overfor kontorerne og stiger i specialiseringsgrad, jo højere man kommer op i atriet.

På en normal arbejdsdag bevæger de ansatte sig gennem atriet mellem de to arbejdspladser. Her får de mulighed for at møde kolleger fra andre afdelinger, de ikke tidligere havde kontakt med. For at opnå mere bevægelse på tværs af rummet ændrede vi trappen, så den lander et nyt sted på hver etage. Det fremmer liv og interaktion i hverdagen og et langt mere frugtbart arbejdsmiljø, der skaber idéudveksling mellem forskere, undervisere og studerende

Indpasning i eksisterende universitetsmiljø. De fire bygningsvoluminer knytter an til den eksisterende universitetsbygning gennem smalle mellembygninger. Vi har arbejdet med idéen om fire glasbeklædte huse der lægger sig som petriskåle på et aflangt…

Indpasning i eksisterende universitetsmiljø. De fire bygningsvoluminer knytter an til den eksisterende universitetsbygning gennem smalle mellembygninger. Vi har arbejdet med idéen om fire glasbeklædte huse der lægger sig som petriskåle på et aflangt laboratoriebord. En central idé har været at åbne bygningskomplekset mod Bülowsvej og lade landskab og by smelte sammen. Planen skaber levende landskabelige rum mellem bygningerne, der både kan bruges af offentligheden og brugerne af bygningerne. CPSC 1 er den eneste realiserede bygning.

Situationsplan

Situationsplan

Stueeplan Projektets gennemgående designtema er organiske celleformer, som har vist sig særdeles fleksible og robuste for bygningernes formmæssige tilpasning til programkravene og til de stedlige forhold.

Stueeplan
Projektets gennemgående designtema er organiske celleformer, som har vist sig særdeles fleksible og robuste for bygningernes formmæssige tilpasning til programkravene og til de stedlige forhold.

Plan, 2. sal

Plan, 2. sal

LT-CPSC-2685.jpg
 
LT-CPSC-2W0A0290.jpg
De transparente facader giver huset et generøst, afvekslende dagslysklima, der også hviler i atriet, hvor dagslyset trækkes ned i bygningens indre gennem store ovenlys.

De transparente facader giver huset et generøst, afvekslende dagslysklima, der også hviler i atriet, hvor dagslyset trækkes ned i bygningens indre gennem store ovenlys.

Trappen i atriet lander et nyt sted på hver etage, og er dermed med til at skabe åbenhed, transparens og overskuelighed. Trappearealerne giver bygningens brugere mulighed for at mødes på kryds og tværs – det fremmer idéudvekling og inspiration melle…

Trappen i atriet lander et nyt sted på hver etage, og er dermed med til at skabe åbenhed, transparens og overskuelighed. Trappearealerne giver bygningens brugere mulighed for at mødes på kryds og tværs – det fremmer idéudvekling og inspiration mellem forskere, undervisere og studerende.

LundgaardTranberg_CPSC1-2609_1.jpg
LundgaardTranberg_CPSC_2913.jpg
LT-CPSC-2W0A0277.jpg
 
LundgaardTranberg_CPSC_2902.jpg
 
LT-CPSC1-2674-75-76.jpg