Copenhagen Plant Science Centre 

The assignment includes a master plan for expanding the Copenhagen Plant Science Centre - the former Agricultural school at Frederiksberg - with new facilities for teaching and research in advanced plant science at the Faculty of Science. 

The master plan assigns the expansion as 4 open glass volumes in varying heights, each attached to the long, existing 7 storey concrete building with narrow buildings in between. 

The expansion balances the unified, rather substantial complex with the surrounding buildings and urban spaces, opening up the facility and inviting the city into the campus area with an inviting gesture. 

The transparent facades support this gesture and impart the houses with a generous, varied daylight climate which is additionally enriched by overhead lights, drawn into the core of the buildings via open atriums through all floors. 


The project’s design theme focuses on organic cell types, which has proven to be a flexible and robust form, easily adaptable to both program requirements and the site conditions. 

At the same time the cell motif adds adjacent, specific references of the center’s field to the architecture: The wonderful and manifold universe of bioscience. Furthermore the motif has a ‘softening’ effect on the clinical cleanliness and technology heavy arrangement of the laboratory areas. 

Besides from obtaining an inspirational teaching and research environment, elements such as transparency, clarity and movement through the facility has been prioritized with the ambition of motivating informal meetings between scientists, teachers, students and other users, and thus providing the framework for a flourishing professional and social environment at the faculty. 

The assignment includes the completion of the expansion’s first two stages, both conducted as construction in low energy class 2015. 


Bülowsvej, Frederiksberg

1st stage 6.825 m2, 2nd stage 5.200 m2



Landscape Architect:
Lundgaard & Tranberg Architects in collaboration with Kristine Jensen

1st prize won in invited competition 2011.
1st stage: under construction 2013-2015
2nd stage: structural design is underway